divendres, 4 d’agost de 2017

"Brúixola" Mathias Enard (editorial empúries) [Trad. Jordi Martín Lloret]


"Abans de poder pensar en la bellesa, calia submergir-se en l'horror més profund i haver-lo recorregut sencer: aquesta és la teoria de Sarah."

"Napoleó Bonaparte és l'inventor de l'orientalisme, ell és qui arrossega la ciència fins a Egipte, darrere el seu exèrcit, i per primer cop fa entrar Europa a Orient més enllà dels Balcans."

Des de Chateaubriand es viatja per explicar; s'agafen imatges, suport de la memòria i de la comparació;"

"En el meu cap xocaven vagament dues visions: d'una banda, el món de Les mil i una nits, urbà, meravellós, exuberant i eròtic, i de l'altra el Camí cap a la Meca, del buit i de la transcendència;"

"Però tu has llegit Tristany i Isolda, Vis i Ramin, Majnum i Leila, hi ha forces que cal vèncer, i la vida és molt llarga, a vegades, la vida és molt llarga, llarga com l'ombra que plana sobre Alep, l'ombra de la destrucció."

"Es fa estrany pensar que avui a Europa es posi tan fàcilment el nom de 'musulmà' a tots els qui tenen un patronímic d'origen àrab o turc. La violència de les identitats imposades."

"Que Trist. Ella intenta protegir-se del dolor dels afectes, és veritat. Vol controlar el que té la possibilitat de tocar-la de ple; es defensa per endavant dels cops que podrien donar-li. S'aïlla"

"La vida és una llarga meditació sobre la mort."