dimecres, 17 de desembre de 2014

"La llebre amb ulls d'ambre" Edmund De Waal (quaderns crema) [Trad. Carles Miró]


"Yanagi, filòsof, historiador de l'art i poeta, ha desenvolupat una teoria per explicar per què certs objectes (peces de ceràmica, cistells o vestits, fets per artesans desconeguts) són tan bells. Al seu entendre, expressen una bellesa inconscient, perquè se n'han fet en quantitats tan grans que l'artesà s'ha alliberat del seu ego."

"Vull saber quina relació hi va haver entre aquest objecte de fusta que faig rodar entre els dits -dur i delicat i japonès- i els llocs on va ser. Vull poder allargar la mà cap a la maneta de la porta, fer-la girar i sentir com s'obre."

"O potser, penso, li permet col·leccionar, fa que el buscar es converteixi en tenir i el tenir en saber."

"Travessar el món despertant en la gent la sensibilitat per les coses que estima."

"Les vitrines existeixen perquè puguem veure els objectes sense tocar-los: emmarquen les coses, les mantenen a distància i ens les tornen temptadores."

"El senyor Wessel ensenyava que, per entendre la història, també calia llegir Ovidi i Virgili. S'havia de saber que els herois afronten l'exili, la derrota i el retorn."

"Kövecses irradia aquella sensació d'autosuficiència que ve del fet que hi hagi molts nens a la casa."

"És l'estrany desmantellament d'una col·lecció, d'una casa i d'una família. És el moment de la fractura, quan objectes magnífics i objectes de família, coneguts, utilitzats i estimats, es converteixen en simples coses."

"Viena torna a ser una estació experimental per a la fi del món."

"M'he equivocat. No han esborrat la família, sinó que hi ha  escrit a sobre. I és això el que per fi em fa plorar."

"És un exiliat. El seu país de Dichter i Denker, de poetes i pensadors, s'ha tornat un país de Richter i Henker, jutges i botxins."

"T'assimiles, però necessites un lloc on anar. Tens el passaport sempre a mà. Mantens alguna cosa en secret."

"Ja no sé si aquest llibre és sobre la meva família, sobre la memòria, sobre mi mateix, o si continua sent un llibre sobre aquests petits objectes japonesos."

"El fet que tinguis una cosa no vol dir que l'hagis de transmetre. Perdre coses de vegades et permet guanyar espai per viure."

"El netsukes tornen a començar."