dimarts, 30 de desembre de 2014

"Justine o les dissorts de la virtut" Marquès de Sade (proa) [Trad, Albert Mestres]


"Oh, amic meu! La prosperitat del Crim és com el llamp, tots els focs enganyosos del qual no embelleixen l'atmosfera un instant, sinó per precipitar als abismes de la mort el dissortat que han enlluernat."

"És cert, doncs, que la prosperitat pot acompanyar la pitjor conducta i que, al bell mig del desordre i la corrupció, tot això que els homes anomenen la felicitat es pot escampar per sobre la vida."

"Aquesta virtut de què feu tanta ostentació no serveix per a res en el món."

"Aquí baix, menuda, només s'aprecia el que rendeix o el que delecta, ¿i de quin profit ens pot servir la virtut de les dones?"

", però ja estava escrit al Cel que cadascun dels moviments honestos que sortís de mi seria pagat amb dissorts!"

"Un el sentim físicament, l'altre només ens arriba moralment, i les sensacions morals són enganyoses. Només les sensacions físiques són veritables."

"el moment del despertament és espantós per als infortunats. La imaginació refrescada per les dolceses del son s'omplen més aviat i més lúgubrement dels mals el record dels quals li ha fet perdre aquests moments de repòs enganyós."

"En una societat totalment viciosa, la virtut no serviria de res: com que les nostres no són d'aquest gènere, cal de totes passades o aparentar-la o servir-se'n, a fi d'haver de témer menys els qui la segueixen."

"La fantasia d'aquests monstres trenca tots les frens i esdevé l'única llei de les seves accions."

"El qui imposa, en un mot ¿no és l'amo amb molta més seguretat que el que comparteix?."

"Pregunta al llop de què serveix el xai: per alimentar-me, respondrà. Llops que mengen xais, xais devorats per llops, el fort que sacrifica el feble, el feble víctima del fort, això és la natura, això són les seves mires, els seus plans."

"En un món totalment corromput, mai no t'aconsellaria sinó el vici. El qui no segueix el camí dels altres, mor inevitablement. Tot el que troba el fereix i, com que és feble, cal necessàriament que sigui destruït."

"-Res més fàcil. Només et penedeixes del que no estàs acostumat a fer."