dimecres, 26 de juny de 2013

"August" John Williams (Trad. Albert Torrescasana) (edicions 62)


"És probable que quan som joves siguem més savis, encara que els filòsofs no hi estiguin d'acord. Però et juro que llavors ens vam fer amics per sempre i que aquell instant de rialles poca-soltes ens va unir més que qualsevol altra cosa que vam compartir més endavant."

"He conquerit el món, però no hi ha cap lloc segur; he concedit la llibertat al poble, però en fugen com si fos una malaltia; menyspreo aquells en qui puc confiar i m'agraden més aquells que em trairien sense pensar-s'ho dues vegades. I encara que dirigeixi una nació cap al seu destí, no sé on ens encaminem."

"Començo a entendre el menyspreu que la filosofia desperta entre els romans. El seu món és un món d'immediatesa, de causes i conseqüències, de rumors i realitats. d'avantatges i privacions."

"Em sembla que va ser perquè, mentre estudiava, vaig oblidar el món i vaig estar a punt de creure que la filosofia equivalia a la veritat. Llibertat."

"Quan tens el poder a les mans, no el saps conservar i continues vivint, en què et converteixes?"

"fins i tot una dona podia participar en els grans esdeveniments del món i acabar destruïda pel mateix món."

"el poder que tu posseeixes no pot legislar contra les passions del cor humà, per molt que trastoquin l'ordre."

"El nostre futur és més important que nosaltres."

"l'experiència m'ha ensenyat que uns principis sòlids i un tarannà amarg poden desembocar en una moralitat cruel i inhumana, perquè amb això pots justificar gairebé qualsevol canvi de conducta."

"Són un poble estrany... És com si no poguessin sofrir la seguretat, la pau i la comoditat."

"És una sort que durant els anys de joventut no siguem conscients de la nostra ignorància, perquè, si ho fóssim, no trobaríem el coratge que ens permet adquirir el costum de la resistència."

"En conjunt. la raça humana en sembla ordinària, ignorant i grollera, qualitats que s'amaguen tant sota la túnica aspra del pagès com sota la toga blanca i purpúria del senador."

"La tria entre la brutalitat que sacrificava una vida innocent per una por sense nom i la il·luminació espiritual que sacrifica milers de vides per una por batejada per nosaltres mateixos és impossible."

"El poeta contempla el caos de l'experiència, la confusió de l'atzar i els reialmes incomprensibles de la possibilitat; és a dir, el món on tots vivim amb tanta familiaritat i que pocs ens molestem a examinar."

"l'amor eròtic és el menys egoista d'entre totes les varietats d'amor; aspira a fondre's amb un altre i a fugir de si mateix."

"i si Roma no cau contra ells, caurà contra l'altre bàrbar indefugible: el temps."