dimarts, 30 de desembre del 2014

"Justine o les dissorts de la virtut" Marquès de Sade (proa) [Trad, Albert Mestres]


"Oh, amic meu! La prosperitat del Crim és com el llamp, tots els focs enganyosos del qual no embelleixen l'atmosfera un instant, sinó per precipitar als abismes de la mort el dissortat que han enlluernat."

"És cert, doncs, que la prosperitat pot acompanyar la pitjor conducta i que, al bell mig del desordre i la corrupció, tot això que els homes anomenen la felicitat es pot escampar per sobre la vida."

"Aquesta virtut de què feu tanta ostentació no serveix per a res en el món."

"Aquí baix, menuda, només s'aprecia el que rendeix o el que delecta, ¿i de quin profit ens pot servir la virtut de les dones?"

", però ja estava escrit al Cel que cadascun dels moviments honestos que sortís de mi seria pagat amb dissorts!"

"Un el sentim físicament, l'altre només ens arriba moralment, i les sensacions morals són enganyoses. Només les sensacions físiques són veritables."

"el moment del despertament és espantós per als infortunats. La imaginació refrescada per les dolceses del son s'omplen més aviat i més lúgubrement dels mals el record dels quals li ha fet perdre aquests moments de repòs enganyós."

"En una societat totalment viciosa, la virtut no serviria de res: com que les nostres no són d'aquest gènere, cal de totes passades o aparentar-la o servir-se'n, a fi d'haver de témer menys els qui la segueixen."

"La fantasia d'aquests monstres trenca tots les frens i esdevé l'única llei de les seves accions."

"El qui imposa, en un mot ¿no és l'amo amb molta més seguretat que el que comparteix?."

"Pregunta al llop de què serveix el xai: per alimentar-me, respondrà. Llops que mengen xais, xais devorats per llops, el fort que sacrifica el feble, el feble víctima del fort, això és la natura, això són les seves mires, els seus plans."

"En un món totalment corromput, mai no t'aconsellaria sinó el vici. El qui no segueix el camí dels altres, mor inevitablement. Tot el que troba el fereix i, com que és feble, cal necessàriament que sigui destruït."

"-Res més fàcil. Només et penedeixes del que no estàs acostumat a fer."

dimecres, 17 de desembre del 2014

"La llebre amb ulls d'ambre" Edmund De Waal (quaderns crema) [Trad. Carles Miró]


"Yanagi, filòsof, historiador de l'art i poeta, ha desenvolupat una teoria per explicar per què certs objectes (peces de ceràmica, cistells o vestits, fets per artesans desconeguts) són tan bells. Al seu entendre, expressen una bellesa inconscient, perquè se n'han fet en quantitats tan grans que l'artesà s'ha alliberat del seu ego."

"Vull saber quina relació hi va haver entre aquest objecte de fusta que faig rodar entre els dits -dur i delicat i japonès- i els llocs on va ser. Vull poder allargar la mà cap a la maneta de la porta, fer-la girar i sentir com s'obre."

"O potser, penso, li permet col·leccionar, fa que el buscar es converteixi en tenir i el tenir en saber."

"Travessar el món despertant en la gent la sensibilitat per les coses que estima."

"Les vitrines existeixen perquè puguem veure els objectes sense tocar-los: emmarquen les coses, les mantenen a distància i ens les tornen temptadores."

"El senyor Wessel ensenyava que, per entendre la història, també calia llegir Ovidi i Virgili. S'havia de saber que els herois afronten l'exili, la derrota i el retorn."

"Kövecses irradia aquella sensació d'autosuficiència que ve del fet que hi hagi molts nens a la casa."

"És l'estrany desmantellament d'una col·lecció, d'una casa i d'una família. És el moment de la fractura, quan objectes magnífics i objectes de família, coneguts, utilitzats i estimats, es converteixen en simples coses."

"Viena torna a ser una estació experimental per a la fi del món."

"M'he equivocat. No han esborrat la família, sinó que hi ha  escrit a sobre. I és això el que per fi em fa plorar."

"És un exiliat. El seu país de Dichter i Denker, de poetes i pensadors, s'ha tornat un país de Richter i Henker, jutges i botxins."

"T'assimiles, però necessites un lloc on anar. Tens el passaport sempre a mà. Mantens alguna cosa en secret."

"Ja no sé si aquest llibre és sobre la meva família, sobre la memòria, sobre mi mateix, o si continua sent un llibre sobre aquests petits objectes japonesos."

"El fet que tinguis una cosa no vol dir que l'hagis de transmetre. Perdre coses de vegades et permet guanyar espai per viure."

"El netsukes tornen a començar."